ΘΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΩ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΤΗΣ JANDY NELSON, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ


Θα σου χαρίζω τον ήλιο
της Τζαντ Νέλσον
Εκδ. Πατάκη




 «Αντίκρισα τον άγγελο στο μάρμαρο και σκάλισα μέχρι να τον ελευθερώσω.».

Michelangelo  (1475 – 1564)

 

Ένα διαφορετικό, αντισυμβατικό οικογενειακό saga αφηγείται η Τζάντυ Νέλσον με το δεύτερο βιβλίο της «Θα σου χαρίσω τον ήλιο», κρατώντας ένα τέμπο εφηβικής αναστάτωσης, γράφοντας παθιασμένα, μοιράζοντας με ευκολία το μυθιστορηματικό χρόνο ανάμεσα στο τώρα και στο τότε, εναλλάσσοντας την αφήγησή της ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, χρησιμοποιώντας με άνεση ένα λεξιλόγιο «της παρέας», ανασαίνοντας την ίδια στιγμή μαζί με τους βασικούς ήρωές της: τα δίδυμα ΤζουντκαιΝόα ή ΝόακαιΤζουντ, αχώριστοι και την ίδια στιγμή αταίριαστοι, αγαπιούνται και ταυτόχρονα  μισούν ο ένας τον άλλο, προβαίνουν σε πράξεις εξαιρετικής δολιότητας, έως ότου σε μία τραγική στροφή (και κυριολεκτικά) οι ζωές τους αναποδογυρίζουν, ξανά και ξανά, ώσπου να προσγειωθούν με ορμή σε μία νέα πραγματικότητα. Αυτή που δεν μπορούσαν νωρίτερα να δουν.

Η Τζάντυ Νέλσον (γεν. 1965) είναι αμερικανίδα συγγραφέας λογοτεχνικών έργων για νεαρούς ενήλικες. Προτού ασχοληθεί με τη συγγραφή εργάστηκε για δεκατρία χρόνια ως λογοτεχνικός πράκτορας στο λογοτεχνικό πρακτορείο Manus & Associates Literary Agency. Σπούδασε κλασσική λογοτεχνία στο Cornell University και έκανε μεταπτυχιακά στην ποίηση (Brown University) και στην παιδική λογοτεχνία (Vermont College of Fine Arts). Ζει μόνιμα στο San Francisco. Γράφει ποίηση και το πρώτο της μυθιστόρημα είναι το The sky is everywhere ενώ η Warner Bros. αγόρασε τα δικαιώματα του δεύτερου μυθιστορήματός της Θα σου χαρίσω τον ήλιο για να γυριστεί κινηματογραφική ταινία.

Έχοντας μία ισχυρή θεματολογία, οικογενειακές σχέσεις, αδελφικοί δεσμοί, αναζήτηση ταυτότητας, bullying,  αγάπη και μίσος, επιθυμία και τύψεις, αποφασιστικότητα και απελπισία, η τέχνη ως μέσο εξιλέωσης, η συγγραφέας με τόλμη και δεξιοτεχνία αφηγείται μία ιστορία που τα δίπολα κυριαρχούν: δύο αφηγηματικές φωνές, δύο χρόνοι στους οποίους διαδραματίζονται τα γεγονότα, δύο κόσμοι αποκαλύπτονται εκρηκτικά. Αφηγητής του «τότε» ο ευαίσθητος, ονειροπόλος, παθιασμένος Νόα που βλέπει την καθημερινότητα μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Αφηγήτρια του «τώρα» η συγκρατημένη, νευρωτική, ιδιόρρυθμη Τζουντ. Κανείς δεν ξέρει όλη την αλήθεια, μέχρι να συναντηθούν οι δύο χρόνοι, μέχρις ότου τα δύο αδέλφια πλέξουν τις ιστορίες τους για να χτίσουν τη γέφυρα που θα περπατήσουν μαζί πάνω από το νερό της αλήθειας που έρχεται να ξεπλύνει τα σκοτεινά μυστικά τους.

Η εξιστόρηση ακολουθεί ρυθμούς καταιγιστικούς, παραληρηματικούς ώρες-ώρες, μία έκρηξη εφηβικής αδρεναλίνης, εξαιρετική η επιλογή του εξωφύλλου, που με  τρόπο λιτό αποκαλύπτει τον πυρήνα του  βιβλίου αυτού. Τα δίδυμα Νόα και Τζουντ, διαφορετικοί αλλά και ταυτόχρονα τόσο ίδιοι, αντιμάχονται με ανομολόγητη σφοδρότητα, ανταγωνίζονται σε κάθε στιγμή, προσπαθώντας να πάψουν να είναι «το ήμισυ» και να γίνουν τελικά καθένας από αυτούς «το όλον».

Οι ήρωες της Τζάντυ Νέλσον είναι γεμάτοι ραγίσματα: η μητέρα εγκαταλείφθηκε μωρό από τους γονείς της και λαχταρά να ζήσει παθιασμένα τον έρωτα, ο πατέρας βιώνει την απόρριψη χωρίς να καταλαβαίνει το λόγο, ο Γκιγέρμο δεν μπορεί να ξεπεράσει την απώλεια, ο Όσκαρ πληγώνει προτού πληγωθεί και αντιμετωπίζει τη θλίψη του με αλκοόλ και ουσίες,  ο Νόα αισθάνεται βαθιά απελπισία για την προδοσία του και η Τζουντ προσπαθεί να διώξει τις τύψεις της γιατί δεν ταχυδρόμησε κάποτε έναν φάκελο. Σχεδόν χωρίς ανάσα, η συγγραφέας θα βρει τους πιο παράδοξους τρόπους για να φέρει τα δύο αδέλφια κοντά: η απώλεια ενός προσώπου δρα καταλυτικά και θα επαναπροσδιορίσει τους ρόλους και τις ταυτότηες των διδύμων, μετατρέποντας τον Νόα από έναν ήσυχο, αναποφάσιστο έφηβο σε έναν ριψοκίνδυνο δεκαεξάχρονο που κάνει διαγωνισμούς βουτιάς από τα βράχια και τη Τζουντ από ατρόμητη έφηβη που δάμαζε τα κύματα στην απόμακρη και μοναχική Κέι-Τζέι που καταστρέφει κάθε έργο της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Καλιφόρνια όπου σπουδάζει. Τίποτε δεν μένει σταθερό, μοιάζει σαν ο κόσμος όλος να μην χωρά τον Νόα και τη Τζουντ.

Το βιβλίο «Θα σου χαρίσω τον ήλιο» αφηγείται την ιστορία του με τρόπο ιδιαίτερα δουλεμένο. Η συγγραφέας ομολογεί σε συνέντευξή της ότι χρειάστηκε τρεισήμισι χρόνια για να το ολοκληρώσει, γράφοντας αρχικά όλο το κείμενο/αφήγηση του Νόα στη συνέχεια όλο το κείμενο/αφήγηση της Τζουντ και τέλος δένοντάς τα μαζί. Αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί φλύαρο, εντούτοις ακουμπά με ευκολία στον εφηβικό ενθουσιασμό και την ανάγκη για πληθωρικότητα. Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης που θα οδηγήσει τους νεαρούς ήρωές του από το απόλυτο μαύρο-άσπρο σε περιοχές με περισσότερες αποχρώσεις, σε έναν κόσμο με συνεχή μεταβλητότητα, όπου η θλίψη συμπορευόμενη με τις ενοχλητικές τύψεις θα φτάσει εκεί όπου μετατρέπεται σε αποδοχή, αναγνώριση (του εαυτού μας), συγχώρεση. Ξετυλίγοντας τους κρυφούς πόθους, που περνούν από την επιθυμία στη σωματική επαφή, συζητώντας για τις αδερφικές σχέσεις που πολλές φορές πόρρω απέχουν από την ανιδιοτελή αγάπη, οι αποκαλύψεις βγαίνουν στην επιφάνεια με φρενήρη ταχύτητα.

Η τέχνη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο μυθιστόρημα, είτε με τη μορφή των εικαστικών τεχνών, είτε με τη μορφή της ποίησης που μπλέκεται στα χωράφια της πρόζας για να δημιουργήσει ένα έργο εκρηκτικό. Ο ψυχικός αναβρασμός που προηγείται της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η σχεδόν εκστατική αφοσίωση στο δημιούργημα, κρατούν τα χέρια του Νόα βουτηγμένα στις μπογιές και μπλέκονται με τα χέρια της Τζουντ που είναι καλυμμένα από πηλό. Γιατί, ουσιαστικά, η τέχνη – η δημιουργία ενός έργου, η σημασία του έργου για τον δημιουργό του, η επίδρασή του στην ταυτότητα και στην ελευθερία μας – είναι ίσως από τις ισχυρότερες θεματικές του έργου. Η τέχνη απελευθερώνει, λυτρώνει, οδηγεί σε νέα μονοπάτια και μας δίνει τη δυνατότητα να αντικρύσουμε τόσο τους εαυτούς μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο με μία φρέσκια ματιά, μακριά από συμβάσεις και στερεότυπα. Η ίδια η ζωή χρειάζεται τέχνη για να βιωθεί σωστά και η τέχνη, ως δημιουργία, χαρίζει ζωή και (δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη) ευκαιρία. Να ζήσουμε αλλιώς, καλύτερα, πιο φωτεινά.


Μάιος 2021

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις